Mivel az elmúlt húsz évben eszperantista vagyok, szeretném tudni, hogy a semleges nemzetközi nyelv eszméje meg fog-e valósulni 21.században?

Valószínűleg nem és ennek több oka van, hogy miért. Először is a földnek már van egy nemzetközileg hivatalos nyelve, bár ez nem semleges. Lehet később azzá válik, viszont ez a kereskedelem és utazás nyelve egy ideig.

Nincs okunk arra, hogy de-kulturizáljuk a földet. A különböző kultúrák gazdag történelemmel és nyelvvel rendelkeznek. A számítógépes eszközeitek egyre jobbak lesznek, így a nyelv okozta gátak eltűnnek majd. A zsebkészülékekkel, ami azzal egyidejűleg fordít, hogy „hallják”, szinte minden nyelv lefordíthatóvá válik majd.

A világutazók fogják ennek igazán élvezni az előnyeit. Egy nagyszerű lehetőséget kapnak, annak lehetőségét, hogy hallják és élvezzék az eredeti nyelvet miközben a fordítás elkészül a saját nyelvükre. Aztán eldönthetik, hogy ők maguk meg akarják-e tanulni...

…Sokan kifogásolhatják majd ezt a technikát, úgy érezve, hogy ez megakadályozza egy másik kultúra nyelvének személyes tanulását. Viszont a valódi hatása az lesz, hogy még többek számára teszi kényelmesebbé az utazást és „a többiek” megértését, ezáltal azt is megértve, hogy mit is jelent „a család” igazából.